3e DAN

Dan Examen Eisen / Taekwondo Bond Nederland / 3e DAN Dan- en poomreglement versie 1 juli 2018 )

Praktijk 1 = Poomsae / Stijl.

  • ‘A’ = Stijlvorm 10 (Keumgang).
  • ‘B’ = Eén stijlvorm naar eigen keuze van 6 t/m 9.
  • ‘C’ = Eén stijlvorm naar keus van de E.C. van 1 t/m 9.

Praktijk 2 = Ilbo Taeryon / Eén Stapssparring.

ILBO TAERYON 15 stuks: De startpositie van de aanvaller is vrij (bv ab seogi, dwit koobi, rechterbeen voor). De aanval dient niet alleen uit stoten te bestaan, maar ook uit andere aanvallen, zoals bijv. trappen of slagen. De kandidaat dient tevens combinaties van aanvallen te tonen. De kandidaat mag blokken met zowel de hand als voet. De eindafwerking dient te bestaan uit vijftal handtechnieken en tiental voettechnieken. Van de voettechnieken dienen er tenminste 3 gesprongen zijn, waarbij op het moment van impact beide voeten van de grond dienen te zijn.

Praktijk 3 = Hosinsul / Zelfverdediging.

HONSINSUL 12 stuks verdedigingstechnieken tegen verschillende vormen van mesaanval.

Praktijk 4 = Chayu Taeryon / Sparren

CHAYU TAERYON 1½ minuut sparren tegen één (1) tegenstander volgens het wedstrijdreglement (met volledige bescherming) waarin de kandidaat gebruik dient te maken van meerdere in het taekwondo voorkomende traptechnieken

Praktijk 5 = Gye-Pa / Breektest.

GYEK PA in één sprong zonder te landen twee voettechniek breektesten uit de A-categorie plus twee afzonderlijke hand/vuist/elleboog breektesten uit de A-categorie naar eigen keuze. Examinandi van 40 jaar en ouder kunnen de te springen voettechniek breektest vervangen door twee afzonderlijk gesprongen voettechniek breektesten, eveneens naar eigen keuze.

Theorie

Benamingen van de stijlvormen, technieken en standen tot en met de 10de stijlvorm en alle in de Taekwondo gebruikelijke Koreaanse termen. Daarnaast vragen uit het wedstrijd en scheidsrechters reglement. In principe bestaat het theorie-examen uit een vijfendertig tal vragen in meerkeuze systeem.